Home > Over ons > Nieuws

Het belang van zeugen wegen uitgelegd

09-03-2018

Op de eerste beursdag van de LIV Venray organiseerde AgroVision samen met Topigs Norsvin en VON Netherlands een kennisbijeenkomst over zeuggewichten. Het bijhouden van zeuggewichten en hier op anticiperen levert zichtbare resultaten op voor zeugenhouders. Wanneer zeugen minder wegen dan het streefgewicht dan produceren deze duidelijk minder dan de zwaardere zeugen. Circa 40 toeschouwers, bestaande uit o.a. varkenshouders, adviseurs en andere geïnteresseerden, werden in anderhalf uur bijgepraat over het belang van het continu wegen van zeugen.

Het gewicht van de zeug is uiterst belangrijk voor een optimale productie

De eerste spreker was Arno Joosten van Topigs Norsvin. Hij ging in op het belang van het wegen van de zeugen om ze op het streefgewicht te halen. De prestaties van met name te lichte zeugen zijn, in vergelijking tot de zeugen op streefgewicht en de iets zwaardere, duidelijk minder. De groei in de dracht is daarnaast enorm belangrijk om optimaal resultaat te behalen bij het werpen van de biggen.

Vervolgens lichtte Arnold Wisselink, productspecialist van AgroVision, het vastleggen van de zeuggewichten toe. In de programma’s van AgroVision worden deze eenvoudig vastgelegd en krijgt u goed inzicht in het conditieverloop en de invloed daarvan op de resultaten.

Tot slot ging Jan Essens van VON Netherlands dieper in op de toepassing van het bovenstaande in de praktijk. Met cijfers van een praktijkbedrijf die hij begeleidt bevestigde hij het belang van het bijhouden van zeuggewichten. Door actief bezig te zijn met deze cijfers produceert de varkenshouder meer biggen. Kortom, het wegen van zeugen is een sleutel tot (financieel) succes!

Wilt u ook meer inzicht in gewicht en gewichtsverloop van uw zeugen?

Met het dashboard Zeuggewichten heeft u iedere maand een helder en kort overzicht met de belangrijkste kengetallen rond het gewicht en gewichtsverloop van uw zeugen. Meld u aan voor kosteloos Dashboard Zeuggewichten

AgroVision Nieuws

Nieuw in CowManager: Fertility Insights en nieuw prijsmodel

13-06-2018
Nieuws, Melkveehouderij, Algemeen

CowManager monitort de vruchtbaarheid, gezondheid en voeding van uw koeien met indrukwekkende precisie. AgroVision is...
Verder lezen

Verder lezen