Home > Over ons > Nieuws

Column van Kiki: Feestvarken

07-09-2017

Een spreekwoord die zo nu en dan voorbij komt in ons landje is “zo dom als t achterend van een varken”. Bijzonder, ik weet toch zeker dat iedereen die ook maar iets van varkens weet ook weet dat ze juist zeer intelligent zijn! Helaas leverde wat zoek,- en speurwerk op het wereldwijde web  geen informatie op over de oorsprong van dit spreekwoord. Wel werd ik overspoeld met wist-je-datjes over varkens en hun intelligentie. Wist je bijvoorbeeld dat het varken communiceert met tenminste veertig verschillende geluiden en ze snappen hoe een spiegelbeeld werkt?

Allemaal amuserende informatie, maar wat mij  voornamelijk interesseert is hoe de varkenshouders iedere dag weer met deze intelligente dieren werken en samen mooie resultaten weten te behalen. Dat vergt toch stimulatie van niet alleen de fysieke groei, maar ook psychisch moeten deze beesten zich optimaal kunnen voelen. Een belangrijk aspect hiervoor is uiteraard de vele soorten hokverrijking die zo zijn ontwikkeld om de levendige en actieve geest van het varken te stimuleren.   

De Maatlat Duurzame Veehouderij heeft een heuse waarderingstabel waarmee verrijkingsmateriaal wordt gescoord op Bijtbaarheid, Wroetbaarheid, Eetbaarheid en Noviteit en er zijn natuurlijk bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in hokverrijking. Deze ontwikkelingen zijn alleen maar positief,  maar het leukste vind ik het als ik een stal binnen stap en zie dat eigen creativiteit is gebruikt om verrijking aan te bieden. Zo stimuleert de behoefte van het varken de creativiteit van de varkenshouder!

Een simpel stuk hout, of een mand met strooisel op de juiste plek bevestigd is een groot feest voor de varkens en houdt ze uren bezig. Zou daar dan het spreekwoord Feestvarken vandaan komen?

AgroVision Nieuws

Sneltoetsen in Pigmanager

28-06-2018
Varkenshouderij

We krijgen regelmatig de vraag waarom de rekenmachine uit Pigmanager is gehaald. Het icoontje is weg, maar u roept...
Verder lezen

Verder lezen